ROOD gelooft in de kracht van vernieuwing. Vanaf nu biedt ROOD ook een oplossing voor vermoeiende seminars en conferenties. De Unconference.

img_1668Het is weer tijd voor een seminar. Leuk. Je gaat voor de rest van de dag samen zitten luisteren naar een of andere goeroe of gastspreker. Grote kans dat je aan het einde van de dag moe bent, en je tijd hebt zitten verdoen bij een lezing die niet interessant was.

Dat is nu afgelopen: zo werkt het binnen het format van de Unconference niet. Het is letterlijk een on-conferentie. Vergeet alles wat je tot nu toe over conferenties wist.

 

Wat is een Unconference?

Een Unconference is anders: iedereen kan en mag een actieve bijdrage leveren aan de bijeenkomst. Deelname aan aan Unconference is altijd op vrijwillige basis. Zo komen er mensen aan tafel zitten, die betrokken zijn bij het vraagstuk. De deelnemers komen zelf met voorstellen voor gespreksonderwerpen en iedereen mag zich inschrijven op de onderwerpen die hen aanspreken. Je gaat aan het einde van de dag niet met lege handen naar huis: tijdens een Unconference krijg je positieve energie, doe je nieuwe inzichten op en leg je belangrijke contacten. dit alles met als belangrijkste doel dat er ook daadwerkelijk iets gaat gebeuren.

img_1670


Uit Wikipedia: Een onconferentie (Engels: unconference) is een bijeenkomst met een vrije structuur zonder specifiek programma, waarvan de inhoud wordt bepaald door de deelnemers. Vooraf kunnen wel de bedoeling en de richtlijnen bekendgemaakt worden. De term “onconferentie” wordt gebruikt voor een breed scala aan bijeenkomsten waarbij men nadelen van gebruikelijke conferenties probeert te vermijden, zoals een top-down organisatie.

 


Let’s Unconference!

De deelnemers hebben de volledige regie over de invulling van de Unconference. Maar er is nog een ander uniek aspect. Het kiezen van de deelnemers. Organisaties kunnen zoveel meer input uit hun bijeenkomst halen, als zij ook betrokkenen van buitenaf uitnodigen voor een discussie. Een Unconference is een nuttig hulpmiddel bij complexe vraagstukken, waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Een succesvol voorbeeld is de ‘Unconference Dementie’, die ROOD samen met Minase en Futura heeft verzorgd. De deelnemers kwamen uit allerlei verschillende hoeken: van beleidsmedewerkers tot mantelzorgers. Maar één ding hadden ze allemaal met elkaar gemeen: ze staan dicht bij het onderwerp dementie en hebben hierover vragen en ideeën.

Top of mind

Het is de bedoeling dat ook na de bijeenkomst het vraagstuk dat besproken is, top of mind blijft. Deelnemers hebben voor, tijdens en na de ‘Unconference Dementie’ de mogelijkheid gekregen om via een online forum te discussiëren en gedachten uit te wisselen. Het blijft hierdoor een levend document en mensen die misschien niet aanwezig konden zijn, blijven zo ook op de hoogte en kunnen de discussie verder uitdiepen met hun eigen inzichten.

Zo komen er oplossingen. Die hoeven niet per se op de dag zelf op te duiken. Als ze maar komen.

Website Unconference Dementie

Een video van deze Unconference kun je hier bekijken:

Benieuwd geworden en wil je zelf een Unconference gaan organiseren?

Maak dan verbinding met ROOD.

For duration and space being in themselves do essay for me uniform and!