Misschien ken je het voorbeeld van Mondragon in Spanje, een stadje in Baskenland waar mensen in coöperaties werken. En nee, ze doen daar niet aan mandenvlechten of zo, ze maken hoogwaardige technologische producten. En de medewerkers zijn mede-eigenaar door de coöperatiestructuur. (Mocht je dit niet kennen, hier is een link naar de Tegenlicht-documentaire)

Dit voorbeeld heeft internationaal veel aandacht gekregen, maar nog erg weinig navolging. In Nederland is er tot nu toe één iemand die het avontuur aandurft: in 2012 richt Remmelt Schuring de werknemerscoöperatie “schoongewoon” op. Een schoonmaakbedrijf. Met schoonmaaksters/-makers die lid zijn van de coöperatie en daarmee mede-eigenaar zijn. In kleine eenheden zijn teams zelf verantwoordelijk voor het vinden van klanten, het plannen en uitvoeren van het werk, het vormgeven van de organisatie en de financiën. Landelijk is er een centrale vestiging die ondersteuning biedt aan de verschillende coöperaties die onder de naam schoongewoon opereren.

Op de blog van schoongewoon lees ik het volgende:

JA, wij maken winst en willen winst maken; ten behoeve van de schoonmakers en voor het voortbestaan van het bedrijf. Maar door een slimme kostenstructuur, zonder kantoorpand en zonder managementlagen, hebben wij minder overhead (….) People Planet Profit. Als je als mens/medewerker van binnenuit gemotiveerd bent, als je gewaardeerd wordt door je collega’s, klanten en omgeving, dan is ziekteverzuim nihil. En als je daarbij ook zorg draagt voor planet (waterzuinige apparatuur, afbreekbare schoonmaakmiddelen), dan volgt automatisch de Profit! En die verdelen we dan weer met elkaar. Daardoor kan bij ons een schoonmaker boven de armoedegrens uitstijgen.

Ik vind schoongewoon een mooi voorbeeld van hoe je ondernemende werknemers krijgt: door ze ondernemer te laten zijn in een beschermende organisatiestructuur. Het is niet zomaar iets: veel zaken moeten uitgezocht worden (i.v.m. wet- en regelgeving) en weinig is vanzelfsprekend. Aan de andere kant: het motto van Remmelt is: gewoon doen! Dan blijkt er veel mogelijk te zijn. Meer weten over schoongewoon? Kijk eens op hun website, de blog of bijv. deze pagina met een interview met Remmelt.

To keep the same distance one from homework help online using http://pro-homework-help.com/ another